25 Nisan 2013 Perşembe

Husuf Namazı

 Hicri takvime göre Ay tutulması zamanında kılınan husûf namazının vakti bu gece ortalama saat 23.07'de gerçekleşecek.

Tutulmanın tam ay tutulmasındaki kadar olmasa da çıplak gözle izlenebileceğini belirten Antalya'daki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi uzmanları, yarı gölge tutulma başlangıcının 21.04, yarı gölge tutulma sonunun da 01.11, parçalı tutulma başlangıcının 22.54, parçalı tutulma sonunun da 23.21 olacağını dile getirdi.

Bu yıl toplam üç ay tutulması gerçekleşecek. 25-26 Nisan'daki parçalı ay tutulması ile 18-19 Ekim'deki yarı gölge ay tutulması ülkemizden gözlenebilecek. 25 Mayıs'taki yarı gölge ay tutulması ise ülkemizden gözlenemeyecek.


Husûf kelimesi Arapça'da ay tutulması anlamına gelmektedir. Husûf namazı ise, ay tutulduğu zaman kılınan iki veya dört rek'atlik bir namazdır. Hz. Peygamber'in oğlu İbrahim'in öldüğü gün güneş tutulması üzerine, halk İbrahim'in vefatı sebebiyle güneşin tutulduğunu söyler. Bunun üzerine Rasûlullah; "Güneş ve ay kimsenin ölümünden veya doğmasından dolayı tutulmaz. Bunu gördüğünüzde namaz kılın, dua edin." buyururlar (Buhârî, Küsûf, 1; Müslim, Küsûf, 5). Ay tutulduğunda namaz kılmak müstehaptır. Ancak bu genelde gece meydana geldiğinden, güneş tutulmasında olduğu gibi cemaatle değil, ferdî olarak kılınır.
Fırtına, deprem, salgın hastalık gibi korkutucu olaylarda da ay tutulmasında olduğu gibi namaz kılmak müstehaptır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder